Doskonała kawa musi łączyć w sobie głęboki smak, miły dla Twoich zmysłów aromat oraz idealne proporcje wody i esencji z ziaren. Ten efekt możesz osiągnąć bez względu na to, jaki gatunek kawy wybierzesz. Znacznie większą rolę odgrywa to, w jaki sposób są zmielone ziarna kawy. Podpowiemy Ci, jaki młynek do kawy pozwoli Ci prawidłowo przygotować ziarna i zaparzyć idealny napój.
Z tekstu dowiesz się:
- czym się różni arabika od robusty,
- jak zmielić ziarna kawy,
- jaki młynek do kawy wybrać,
- jak czyścić młynek do kawy.
Nawet najlepsza kawa rozpuszczalna nie zastąpi dobrze przyrządzonego naparu ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Aby się o tym przekonać, nie musisz od razu kupować dużego ekspresu, który zajmie Ci znaczną część kuchennego blatu. Wystarczy młynek do kawy elektryczny i odrobina wiedzy, jak zmielić kawę. We współpracy z marką Zelmer przygotowaliśmy kilka wskazówek, dzięki którym mielenie ziaren kawy będzie dla Ciebie bułką z masłem.
Ziarna kawy – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Zanim zaczniesz mielić ziarna kawy, znajdź gatunek kawy, który będzie najbardziej Ci odpowiadał. W sklepach znajdziesz dwie najpopularniejsze odmiany, czyli:
- arabikę – jest to kawa łagodna, słodkawa, często wpadająca w kwiatowe i owocowe tony;
- robustę – jest to kawa cięższa w smaku, ma gorzko-czekoladowe nuty.
Jeśli zależy Ci na dobrej kawie, wybieraj opakowania ziaren, które są w 100% kawą arabika lub robusta, czyli bez żadnych mieszanek. Jeśli masz w swojej okolicy palarnię kawy, zajrzyj tam i zapytaj baristę, co Ci poleca. Poza arabiką i robustą znajdziesz bowiem kawy o wielu obco brzmiących dla laika nazwach związanych z krajem i regionem pochodzenia, odmianą czy metodą obróbki ziaren.
Jak zmielić ziarna kawy, czyli czy do tego jest potrzebny ekspres?
Masz już swoje idealne ziarna kawy – co teraz? Czas je zmielić. Jeśli nie masz ekspresu, nie musisz od razu pędzić do sklepu, aby zamawiać nowy sprzęt. Do zmielenia kawy możesz wykorzystać młynek do kawy.
Młynek do kawy to małe i poręczne urządzenie, które w prosty sposób zmieli ziarna. Na rynku znajdziesz ręczne młynki do kawy, w których, aby zmielić ziarna, należy kręcić korbką, oraz młynki do kawy elektryczne. Dzięki temu zasilanemu prądem sprzętowi zmielisz ziarna bez żadnego wysiłku w ciągu kilku chwil. Wystarczy tylko nasypać do młynka kawę i nacisnąć włącznik.
Jak dokładnie zmielić ziarna kawy za pomocą młynka? Sprawdź:
- Uzupełnij pojemnik na ziarna kawy.
- Podłącz młynek elektryczny do prądu.
- Naciśnij włącznik.
- Zwolnij włącznik, gdy uznasz, że kawa została już odpowiednio zmielona.
Proste, prawda? Dzięki tak intuicyjnej obsłudze nie musisz się zastanawiać, jaką moc urządzenia ustawiać. O wszystkim decydujesz Ty – im dłużej trzymasz włącznik, tym kawa jest drobniej zmielona.
Jaki młynek do kawy wybrać? Podpowiadamy!
Każdy elektryczny młynek do kawy jest wyposażony w dwa bardzo ważne elementy i to na nie musisz zwrócić uwagę, gdy wybierasz urządzenie. Pierwszym z nich jest pojemnik na ziarna kawy. Tutaj bardzo ważna jest jego pojemność. Im większy pojemnik, tym więcej kawy do niego zmieścisz. Będziesz mógł więc za jednym razem przyrządzić kawę nie tylko dla siebie, ale też dla bliskich. Zwróć uwagę, że w młynkach elektrycznych Zelmer zmieścisz aż 50 g ziaren.
Drugim równie ważnym elementem młynka są ostrza. To od ich jakości zależy to, jak dokładnie zostanie zmielona kawa. Najlepsze w rozdrabianiu ziaren będą ostrza ze stali nierdzewnej, które łatwo i szybko mielą ziarna.
Na co jeszcze, poza pojemnikiem i ostrzami, warto zwrócić uwagę? To m.in.:
- rodzaj włącznika – niektóre młynki mają naciskowy włącznik w pokrywie, natomiast inne uruchamia się za pomocą pokrętła,
- blokada bezpieczeństwa – dzięki niej w trakcie pracy młynka kawa nie wysypuje się na zewnątrz, a pokrywa nie odskakuje pod wpływem obracających się ostrzy,
- nogi urządzenia – powinny być wykonane z antypoślizgowego materiału, np. gumy, dzięki której urządzenie może stabilnie pracować i nie przewracać się w trakcie mielenia.
Jak dbać o młynek do kawy?
Aby cieszyć się perfekcyjnym smakiem i aromatem kawy, zwróć także uwagę na regularną pielęgnację młynka. Resztki zmielonych ziaren, które zalegają między ostrzami, mogą bowiem sprawić, że kawa nabierze cierpkiego, gorzkiego i spalonego aromatu. Dlatego po każdym zmieleniu ziaren przetrzyj dokładnie urządzenie wilgotną ściereczką i osusz je. Nie pomijaj etapu wycierania do sucha. Wilgoć może bowiem przyczynić się do pogorszenia jakości ziaren. Szczególnie jeśli mokry pojemnik zostanie zamknięty, a młynek schowany do szafki.
Wszystkie elektryczne młynki do kawy Zelmer mają środek wykonany ze stali nierdzewnej, który bardzo łatwo utrzymać w czystości. Ten materiał jest bowiem odporny nie tylko na zniszczenia, ale też zanieczyszczenia. Stal nierdzewna opiera się także korozji.
Jaki jest sekret idealnie zmielonej kawy? To przede wszystkim odpowiedni młynek, który wygodnie i szybko zmieli ziarna. Przekonaj się o tym, testując to małe urządzenie w swoim domu.